Мікробіолог Лінн Макаски і її колеги з університету Бірмінгема у Великобританії вирішили використовувати шоколад для вироблення електрики. Для цих цілей вони помістили в паливну клітинку бактерій, що люблять цукор, і стали підгодовувати їх відходами від шоколадної фабрики.
З шоколадок зробили батарейки
Мікроорганізму під назвою Escherichia coli давали поглинати розведену карамель і нугу.
Бактерія споживала цукор і виробляла водень, який вони робили завдяки энзиму гидрогеназу і органічних кислот.
Дослідники потім використовували водень для живлення паливної комірки. Отриманого електрики вистачало на приведення в дію невеликого гвинта.
Крім цього дослідження, Лінн Макаски і її команда ведуть розробки і в іншому напрямку. Вони мають намір підключити бактерії до процесу відновлення дорогоцінних металів з каталітичних допалювачів вихлопних газів у старих автомобілях, повідомляє New Scientist.