В ожирінні винні бактерії

153

Мікроорганізм, який перетворює залишки їжі в метан, може впливати на фігуру того чи іншої людини. До такого висновку прийшли вчені в результаті дослідження бактерій, що живуть в нашій товстій кишці.

Вивчення мікробів під назвою Methanobrevibacter smithii (M. smithii) дозволило більше дізнатися, як відбувається процес засвоєння калорій. Ці організми “обробляють” водень і біопродукти, вироблені в кишечнику бактеріями під назвою B. thetaiotaomicron, дозволяючи їм розщепити складну сахарозу.

Після чого відбувається вивільнення і засвоєння калорій.
Головне завдання таких мікроорганізмів – розкласти складні неперетравлювані вуглеводи, відомі як полісахариди.
Бактерії B. thetaiotaomicron, що живуть в кишечнику, розкладають їх на короткі ланцюжки жирних кислот.

Вчені провели експеримент з мишами. Вони розподілили мишей за трьома групами. У перших були присутні бактерії B. thetaiotaomicron, у іншої групи були M. smithii. У представників третьої групи були як бактерії B. thetaiotaomicron, так і M. smithii.

Мишам давали однаковий об’єм їжі. Було з’ясовано, що ті гризуни, у яких присутні одночасно мікроорганізми B. Thetaiotaomicron і M. Smithii, були більш схильні до повноти, оскільки у них засвоювалося більше калорій.

Дослідники вважають, що це пояснює той факт, що різні люди споживають різну кількість калорій, харчуючись однією і тією ж їжею, повідомляє Discovery.