У Франції навчилися робити пиво з кефіру

100

Можливо самий незвичайний напій у світі винайшов якийсь Марсель Бенар з Бретані – регіону на заході Франції. Він зумів організувати виробництво пива … з кефіру.


У Франції навчилися робити пиво з кефіру

Створене Марселем пиво “Лактивель” на 75 % складається з молока і кефірної закваски. Крім того, як і належить пива при його виробництві використаний солод. Вміст спирту в експериментальному пиві невелика – всього 2 градуси.

Процеси, що відбуваються при забраживании і вистоювання “кефірного пива” дещо незвичні для спиртного напою. Бродіння забезпечується одночасно як за рахунок мальтози – цукру, що міститься в солоді – так і за рахунок розщеплення лактози молока. В результаті такого своєрідного бродіння виходить молочна кислота і цілий ряд ароматичних речовин, що приймають активну участь у створенні оригінального і приємного смаку пива.

Молочна кислота відіграє також важливу роль в процесі визрівання пива. На цьому етапі молочний білок перетворюється в амінокислоти і пептиди, тобто відбуваються процеси, аналогічні сирного виробництва.

Результат поєднання сиру та пива в одному флаконі виходить вельми непоганий. Ряд ресторанів, супермаркетів і спеціалізованих магазинів харчових продуктів вже зацікавилися “кефірним пивом”. Правда, виробництво його поки знаходиться на кустарному рівні. За всім виробничим циклом, включаючи і розлив у день пива по 300 пляшках, стежить лише один працівник.

Спочатку походження незвичайного пива виробник схильний приховувати – на першому варіанті етикетки було лише скромно сказано “пиво особливе”. Тепер напис, від якої може здригнутися бувалий алкоголік – “пиво з кефіру” – крупно виведено на етикетці. Дизайнери додали і місцевого колориту: бретонська знак сонцевороту і зображення чарівного лісу, крізь листя якого пробивається біле сонце, повідомляє ИТАР-ТАСС.