Генетично модифіковану бавовну незабаром можна буде використовувати для їжі в бідних країнах. Вчені заявили, що нова технологія в майбутньому зробить інші токсичні рослини також безпечними для вживання в їжу.
Люди почнуть є бавовна
Насіння бавовни містять 22% протеїнів. Його виробляють з усього світу, таким чином, його запасів вистачило б на задоволення потреб у їжі 500 млн. чоловік. Однак бавовна містить токсин госипол, який викликає отруєння тварин і людини.
У людей госипол знижує рівень калію в крові до небезпечного рівня, що може призвести до апатії і навіть паралічу.
Примітно те, що госипол є ефективним контрацептивною засобом для чоловіків, однак дослідження в цій області були припинені в кінці 90-х рр. Спроби усунути госипол з бавовни в 60-х і 70-х рр. минулого століття не увінчалися успіхом: комахи, яких раніше відлякував токсин, благополучно з’їли модифіковану рослину.
Кірті Ратхор з Техаського університету A & M зміг позбутися від госиполу в насінні бавовни, не впливаючи на вміст токсину в іншій частині рослини. Це захищало бавовна від поїдання.
Кірті Ратхор і його колеги досягли цього через 10 років роботи з командами з Китаю та Австралії, використовуючи RNAi технологію (видозміна рибонуклеїнових кислот), повідомляє New Scientist.